Jídelníček

pondělí 10. 11.

dopolední svačina:
chléb pomazánka balkánská mrkev 1.1, 1.2, 7
polévka:
rychlá s vejci 1.1, 3, 7, 9
hlavní jídlo:
lasagně po italsku jablko 1.1, 7,9
nápoj:
kakao 6,7, sirup, čaj
odpolední svačina:
chléb, pomazánka žervé paprika 1.1, 1.2, 7

úterý 11. 11.

dopolední svačina:
chléb pomazánka z tvrdého sýra okurka salátová 1.1, 1.2, 7
polévka:
hrachová s houskou 1.1, 7,9
hlavní jídlo:
kachní roláda, šťouchané brambory s cibulkou, rajče 1.1, 7
nápoj:
káva 1.2, 1.3., 7, čaj, čaj
odpolední svačina:
jablečné pyré s piškoty 1.1, 3

středa 12. 11.

dopolední svačina:
rýžová kaše s perníkem a ovocem 1.1,3,7
polévka:
písmenková 1.1, 7,9
hlavní jídlo:
pražská vepřová pečeně, rýže, salát okurkový 1.1, 7, 9
nápoj:
čaj, sirup, mléko
odpolední svačina:
toustový chléb pomazánka mrkvová 1.1,1.2,1.3,7

čtvrtek 13. 11.

dopolední svačina:
rohlík s máslem jablko 1.1,7
polévka:
rajčatová s kapáním 1.1, 3, 7, 9
hlavní jídlo:
tilápie s bylinkami a česnekem, brambory, dušená zelenina a šlehaný tvaroh s ovocem 1.1, 4 ,7
nápoj:
ochucené mléko, čaj, čaj
odpolední svačina:
chléb s máslem, šunkou a zeleninou 1.1, 1.2, 7

pátek 14. 11.

dopolední svačina:
chléb pomazánkové máslo paprika 1.1, 1.2, 7
polévka:
česneková 7,9
hlavní jídlo:
svíčková na smetaně, vepřové maso houskový knedlík 1.1,3,7,9
nápoj:
granko, čaj, čaj
odpolední svačina:
chléb pomazánka masová kedluben 1.1,1.2,7

Tabulka s alergeny

1 obilniny obsahující lepek
2 korýši
3 vejce
4 ryby
5 podzemnice olejná (arašídy)
6 sója, sójové boby
7 mléko
8 skořápkové plody (ořechy)
9 celer
10 hořčice
11 sezamová semena
12 oxid siřičitý a siřičitany
13 vlčí bob (lupina)
14 měkkýši

Jídelní lístek sestavil kolektiv ŠJ. Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.

Čísla u jednotlivých pokrmů znamenají, že obsahují alergeny viz seznam alergenů. 

Jídlo je určeno k přímé spotřebě!

Strávníkům je denně nabízena k pití kohoutková voda v rámci pitného režimu.

 

Alergeny v potravinách

Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnost informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu. Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů: viz seznam alergenů výše.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelníčku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem označující alergen. U jídelníčku bude příloha – seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Změna skladby jídelníčku

Vážení strávníci,

pravděpodobně jste si všimli změn ve skladbě jídel naší školní jídelny. Důvodem je nové doporučení Krajské hygienické stanice, které vychází ze snahy o ozdravění jídelníčku:

  • odlehčit jídelníčky školních jídelen
  • mírně snížit množství nabízených masitých pokrmů
  • zařazovat více zeleniny, luštěnin
  • upravit kombinace pokrmů tak, aby živiny v nich obsažené přinesly strávníkům co největší užitek
  • ukazovat dětem od nejútlejšího věku zásady zdravého stravování
  • eliminovat civilizační onemocnění způsobená výživou