Jídelníček

pondělí 17. 3.

dopolední svačina:
sójový rohlík s máslem paprika 1.1,1.3,6,7
polévka:
čočková 1.1,7,9
hlavní jídlo:
rybí filé na kmíně bramborová kaše salát mrkvový 1.1,4,7
nápoj:
kakao, mošt, čaj
odpolední svačina:
chléb pomazánka džemové máslo, jablko 1.1,1.2,7,12

úterý 18. 3.

dopolední svačina:
chléb pomazánka z cizrny, rajče 1.1,1.2,7
polévka:
kroupová 1.3,7,9
hlavní jídlo:
hamburská vepřová kýta špaldový knedlík, jablko 1.1,3,7,9,10
nápoj:
káva, sirup, čaj
odpolední svačina:
chléb pomazánka námořnická bašta, mrkev 1.1,1.2,3,4,7

středa 19. 3.

dopolední svačina:
chléb pomazánka šunková pěna okurka salátová 1.1,1.2,7
polévka:
zeleninová s drožďovými noky 1.1,3,7,9
hlavní jídlo:
smažený květák brambory, jogurtový dip 1.1,3,7
nápoj:
granko, čaj, mléko
odpolední svačina:
rohlík s máslem, hruška 1.1,7

čtvrtek 20. 3.

dopolední svačina:
chléb toustový pomazánka sýrová kedluben 1.1,1.2,1.3,7
polévka:
gulášová 1.1,7,9
hlavní jídlo:
zapečené těstoviny s vepřovým masem a zeleninou, okurka 1.1,3,7,9
nápoj:
ochucené mléko, sirup, čaj
odpolední svačina:
šlehaný tvaroh s ovocem a piškoty 1.1,3,7

pátek 21. 3.

dopolední svačina:
špaldová kaše s perníkem a ovocem 1.1,1.5,3,7
polévka:
kmínová s kapáním 1.1,3,7,9
hlavní jídlo:
kuřecí maso na česneku, rýže s bulgurem a quinoou salát zelný s kukuřicí 1.1,7,9
nápoj:
čaj, čaj, mléko
odpolední svačina:
chléb s máslem, šunkou a zeleninou 1.1,1.2,7

Tabulka s alergeny

1 obilniny obsahující lepek
2 korýši
3 vejce
4 ryby
5 podzemnice olejná (arašídy)
6 sója, sójové boby
7 mléko
8 skořápkové plody (ořechy)
9 celer
10 hořčice
11 sezamová semena
12 oxid siřičitý a siřičitany
13 vlčí bob (lupina)
14 měkkýši

Jídelní lístek sestavil kolektiv ŠJ. Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.

Čísla u jednotlivých pokrmů znamenají, že obsahují alergeny viz seznam alergenů. 

Jídlo je určeno k přímé spotřebě!

Strávníkům je denně nabízena k pití kohoutková voda v rámci pitného režimu.

 

Alergeny v potravinách

Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnost informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu. Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů: viz seznam alergenů výše.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelníčku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem označující alergen. U jídelníčku bude příloha – seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Změna skladby jídelníčku

Vážení strávníci,

pravděpodobně jste si všimli změn ve skladbě jídel naší školní jídelny. Důvodem je nové doporučení Krajské hygienické stanice, které vychází ze snahy o ozdravění jídelníčku:

  • odlehčit jídelníčky školních jídelen
  • mírně snížit množství nabízených masitých pokrmů
  • zařazovat více zeleniny, luštěnin
  • upravit kombinace pokrmů tak, aby živiny v nich obsažené přinesly strávníkům co největší užitek
  • ukazovat dětem od nejútlejšího věku zásady zdravého stravování
  • eliminovat civilizační onemocnění způsobená výživou