Jídelníček

pondělí 2. 12.

dopolední svačina:
grahamový rohlík s máslem, šunka paprika 1.1,7
polévka:
rychlá s vejci 1.1,3,7,9
hlavní jídlo:
brokolicová poezie brambory, salát mrkvový 1.1,3,7,9
nápoj:
kakao, čaj, mléko
odpolední svačina:
chléb pomazánka masová kedluben 1.1,1.2,7

úterý 3. 12.

dopolední svačina:
chléb pomazánka balkánská okurka salátová 1.1,1.2,7
polévka:
vločková 1.1,1.4,7,9
hlavní jídlo:
lasagně po italsku jablko 1.1,7,9
nápoj:
káva, sirup, čaj
odpolední svačina:
jogurt s ovocem a piškoty 1.1,3,7

středa 4. 12.

dopolední svačina:
chléb pomazánka šunková pěna, kedluben 1.1,1.2,7
polévka:
zeleninová s těstovinovou rýží 1.1,7,9
hlavní jídlo:
křenová omáčka kuřecí maso, špenátový knedlík 1.1,7,9
nápoj:
ochucené mléko, čaj, mléko
odpolední svačina:
chléb pomazánka džemové máslo, jablko 1.1,1.2,7,12

čtvrtek 5. 12.

dopolední svačina:
pudink s ovocem a piškoty 1.1,3,7
polévka:
hrachová s houskou 1.1,3,7,9
hlavní jídlo:
kuřecí stripsy brambory, bylinkový dip mikuláš 1.1,3,6,7
nápoj:
čaj, mošt, čaj
odpolední svačina:
chléb pomazánka tvarohová paprika 1.1,1.2,7

pátek 6. 12.

dopolední svačina:
toustový chléb pomazánkové máslo rajče 1.1,1.2,1.3,7
polévka:
čočková 1.1,7,9
hlavní jídlo:
myslivecká směs rýže, červená řepa 1.1,7,9
nápoj:
granko, čaj, čaj
odpolední svačina:
křehký plátek pomazánka zimní 1.1,7,9

Tabulka s alergeny

1 obilniny obsahující lepek
2 korýši
3 vejce
4 ryby
5 podzemnice olejná (arašídy)
6 sója, sójové boby
7 mléko
8 skořápkové plody (ořechy)
9 celer
10 hořčice
11 sezamová semena
12 oxid siřičitý a siřičitany
13 vlčí bob (lupina)
14 měkkýši

Jídelní lístek sestavil kolektiv ŠJ. Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.

Čísla u jednotlivých pokrmů znamenají, že obsahují alergeny viz seznam alergenů. 

Jídlo je určeno k přímé spotřebě!

Strávníkům je denně nabízena k pití kohoutková voda v rámci pitného režimu.

 

Alergeny v potravinách

Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnost informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu. Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů: viz seznam alergenů výše.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelníčku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem označující alergen. U jídelníčku bude příloha – seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Změna skladby jídelníčku

Vážení strávníci,

pravděpodobně jste si všimli změn ve skladbě jídel naší školní jídelny. Důvodem je nové doporučení Krajské hygienické stanice, které vychází ze snahy o ozdravění jídelníčku:

  • odlehčit jídelníčky školních jídelen
  • mírně snížit množství nabízených masitých pokrmů
  • zařazovat více zeleniny, luštěnin
  • upravit kombinace pokrmů tak, aby živiny v nich obsažené přinesly strávníkům co největší užitek
  • ukazovat dětem od nejútlejšího věku zásady zdravého stravování
  • eliminovat civilizační onemocnění způsobená výživou