Jídelníček

pondělí 9. 9.

dopolední svačina:
chléb pomazánka vaječná paprika 1.1,1.2,3,7
polévka:
kmínová s kapáním 1.1,3,7,9
hlavní jídlo:
špagety po boloňsku s vepřovým masem a sýrem 1.1,7,9
nápoj:
kakao, čaj, mléko
odpolední svačina:
chléb pomazánkové máslo kedluben 1.1,1.2,1.3,7

úterý 10. 9.

dopolední svačina:
chléb pomazánka balkánská mrkev 1.1,1.2,7
polévka:
kroupová 1.3,7,9
hlavní jídlo:
karbanátek pečený brambory, salát zelný 1.1,3,7
nápoj:
káva, sirup, čaj
odpolední svačina:
pudink s ovocem a piškoty 1.1,3,7

středa 11. 9.

dopolední svačina:
grahamový rohlík s máslem, jablko 1.1,6,7
polévka:
dýňová s kuličkami 1.1,7,9
hlavní jídlo:
kuřecí maso se sójovými boby, paprikou a pórkem, rýže 1.1,6,7,9
nápoj:
mléko, čaj, čaj
odpolední svačina:
chléb pomazánka chodská, rajče

čtvrtek 12. 9.

dopolední svačina:
rýžová kaše s perníkem a ovocem 1.1,3,7
polévka:
fazolová 1.1,7,9
hlavní jídlo:
rybí filé na česneku, brambory salát mrkvový 1.1,4,7
nápoj:
čaj, sirup, mléko
odpolední svačina:
chléb pomazánka sloní mls okurka salátová 1.1,1.2,7

pátek 13. 9.

dopolední svačina:
chléb pomazánka šunková pěna kedluben 1.1,1.2,7
polévka:
s játrovými noky 1.1,3,7,9
hlavní jídlo:
koprová omáčka houskový knedlík, vejce jablko 1.1,3,7,9
nápoj:
ochucené mléko, čaj, čaj
odpolední svačina:
chléb pomazánka tuňáková mrkev 1.1,1.2,3,4,7

Tabulka s alergeny

1 obilniny obsahující lepek
2 korýši
3 vejce
4 ryby
5 podzemnice olejná (arašídy)
6 sója, sójové boby
7 mléko
8 skořápkové plody (ořechy)
9 celer
10 hořčice
11 sezamová semena
12 oxid siřičitý a siřičitany
13 vlčí bob (lupina)
14 měkkýši

Jídelní lístek sestavil kolektiv ŠJ. Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.

Čísla u jednotlivých pokrmů znamenají, že obsahují alergeny viz seznam alergenů. 

Jídlo je určeno k přímé spotřebě!

Strávníkům je denně nabízena k pití kohoutková voda v rámci pitného režimu.

 

Alergeny v potravinách

Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnost informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu. Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů: viz seznam alergenů výše.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelníčku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem označující alergen. U jídelníčku bude příloha – seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Změna skladby jídelníčku

Vážení strávníci,

pravděpodobně jste si všimli změn ve skladbě jídel naší školní jídelny. Důvodem je nové doporučení Krajské hygienické stanice, které vychází ze snahy o ozdravění jídelníčku:

  • odlehčit jídelníčky školních jídelen
  • mírně snížit množství nabízených masitých pokrmů
  • zařazovat více zeleniny, luštěnin
  • upravit kombinace pokrmů tak, aby živiny v nich obsažené přinesly strávníkům co největší užitek
  • ukazovat dětem od nejútlejšího věku zásady zdravého stravování
  • eliminovat civilizační onemocnění způsobená výživou