Navigace

Obsah

Jídelníček je pro jednodušší vyhledání přesunutý na úvodní stránku. 

 

 

      přesnídávka

oběd

svačina

PO

 

 

 

nápoj

 

   

ÚT

 

 

 

nápoj

 

 

 

ST

 

 

 

nápoj

     

ČT

 

 

 

nápoj

 

 

 

 

 

 

nápoj

 

 

 

 

 

     
     

Jídelní lístek sestavil kolektiv ŠJ. Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.

Čísla u jednotlivých pokrmů znamenají, že obsahují alergeny viz. seznam alergenů. 

Jídlo je určeno k přímé spotřebě!

Strávníkům je denně nabízena k pití kohoutková voda v rámci pitného režimu.

 

Alergeny v potravinách

Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnost informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu. Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:

 

  1. Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

  2. Korýši a výrobky z nich

  3. Vejce a výrobky z nich

  4. Ryby a výrobky z nich

  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich

  7. Mléko a výrobky z něj

  8. Skořápkové plody a výrobky z nich

  9. Celer a výrobky z něj

  10. Hořčice a výrobky z ní

  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

  14. Měkkýši a výrobky z nich

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelníčku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem označující alergen. U jídelníčku bude příloha – seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Změna skladby jídelníčku

Vážení strávníci,

pravděpodobně jste si všimli změn ve skladbě jídel naší školní jídelny. Důvodem je nové doporučení Krajské hygienické stanice, které vychází ze snahy o ozdravění jídelníčku:

 

  • odlehčit jídelníčky školních jídelen

  • mírně snížit množství nabízených masitých pokrmů

  • zařazovat více zeleniny, luštěnin

  • upravit kombinace pokrmů tak, aby živiny v nich obsažené přinesly strávníkům co největší užitek

  • ukazovat dětem od nejútlejšího věku zásady zdravého stravování

  • eliminovat civilizační onemocnění způsobená výživou